Energiecoöperaties in Zuid-Holland

Lokale Energie Monitor 2017 Zuid-Holland

Begin 2018 verschijnt de Lokale Energie Monitor 2017 Zuid-Holland, een speciale editie van de landelijk monitor, die zicht geeft op de ontwikkeling van de lokale energiebeweging in de provincie.

Eind 2018 is de stand als volgt: er zijn 61 energiecoöperaties die samen 47 collectieve zonprojecten (4,4 MWp) en 35,5 MW wind in coöperatief eigendom hebben.

Lees verder op de website van de provincie Zuid-Holland en HIER opgewekt.

Zuid-Hollandse netwerk voor lokale duurzame energie-initiatieven

In 2018 is gericht gewerkt aan de versterking van het netwerk van Zuid-Hollandse energiecoöperaties. Met ondersteuning van de Provincie en in overleg met lokale initiatiefnemers organiseert het Netwerk LDE Zuid-Holland bijeenkomsten over praktische thema’s. Initiatiefnemers delen hun ervaringen met de realisatie van zonnedaken, windprojecten en opbouw van een lokale coöperatie.

In 2019 staan nieuwe sessies gepland over zon, wind en warmte. Daarnaast werken een aantal initiatiefnemers aan een Projectbureau Zuid-Holland. Ervaren initiatiefnemers kunnen hun expertise als projectbegeleider inzetten voor nieuwe initiatieven. Dit wordt uitgewerkt met RescoopNL, een landelijke samenwerkingsverband van coöperaties.

Ruud Schuurs, Frits Lakemeier en ik faciliteren het netwerk.

Lees verder in het Eindejaarsbericht 2018.

han-weber-banner

Han Weber,  lid van het college van Gedeputeerde Staten Zuid-Holland

Deze eerste Zuid-Hollandse Lokale Energie Monitor laat goed zien hoeveel er al gaande is in onze provincie. Alleen al in Den Haag zijn meer dan 14 lokale initiatiefgroepen actief, waaronder 5 energiecoöperaties. We zijn trots op de windcoöperatie Deltawind, een van de grootste en oudste windcoöperaties van Nederland, die al bijna 40 jaar actief is in Zuid-Holland. De meer dan 2000 leden van de coöperatie Deltawind, bewoners van Goeree-Overflakkee, werken samen aan de verduurzaming van onze energievoorziening. Zuid-Holland is zelfs koploper coöperatieve windenergie. Ik heb groot respect voor al die mensen die in onze provincie met inzet van ongelooflijk veel vrijwillige uren zo veel voor elkaar krijgen. Ik hoop dat met deze monitor hun inzet zichtbaar wordt en dat anderen geïnspireerd worden hun voorbeeld te volgen.