Interview Anne Marieke Schwencke in Solar Magazine 27 februari 2023.

Realisatie coöperatieve zonne-energieprojecten steeds onzekerder: ‘Provincies kunnen groot verschil maken’

Interview Anne Marieke Schwencke in Holland Rijnland Jaarverslag 2018.

“Koploper met Energieakkoord moet nu stap verder zetten”. 

Artikel in Trouw over lokaal initiatief

Experts proberen vat te krijgen op de groene burgerbeweging. Een megaklus, omdat er zoveel opbloeit. Over één ding zijn ze het eens: hoe klein een project ook is, het kan bijdragen aan een grote verandering. Lees het hele artikel terug in Trouw De kracht van het kleine (20 mei 2019)

 Trouw 21 mei 2019

Zelfstandig onderzoeker Anne Marieke Schwencke, verbonden aan de Lokale Energie Monitor, hoort vaak oordelen langskomen over de actiegerichte burgers. “Van indianenverhalen dat ze de wereld veroveren, tot gemopper dat ze niks klaarspelen.” Dat laatste kan Schwencke na jarenlang onderzoek ontkrachten. “Het is indrukwekkend: honderden energie-initiatieven timmeren al aan de weg, voor gezamenlijke zonnepanelen en windmolens.” Gestaag neemt het aantal initiatieven toe. Ook voor eigen warmte en aardgasvrije wijken. Deelnemers bundelen krachten in koepels, ze professionaliseren. Als een project geld oplevert, biedt dat financiering voor nieuwe groen projecten, als uitbreiding. “Het vliegwieleffect”, noemt Schwencke dat.

Opening Windpark Krammer op het NOS journaal 15 mei

Volgens onderzoeker Anne Marieke Schwencke is verdienen aan duurzaam niet alleen meer weggelegd voor grote investeerders:

“Je kan meedoen voor 50 euro of 2000 euro in een coöperatie.  Je stapt voor een klein bedrag in en dan heb je daar voordeel van. Daar hoef je niet superrijk voor te zijn.  … Anders gaat het naar bedrijven en een beperkt aantal spelers en nu gaat het naar zoveel mogelijk bewoners in het gebied”.

(NOS journaal 15 mei: item op ca 11 minuten)