Zonnecentrale Nieuwe Energie Leiden

De zonnecentrale op het leukste bedrijfsverzamelgebouw van Leiden is klaar. Sinds 10 oktober 2015 draaien de laptops op Nieuwe Energie zonnestroom!

Het begon allemaal met een idee – van mij en Henk Uittenboogaard  – zo’n drie jaar geleden. Nu is het realiteit. Dank zij de gezamenlijke inspanningen van:

  • Portaal, de eigenaar van Nieuwe Energie
  • EnergiekLeiden, de initiatiefnemer en aanjager (waaronder ikzelf).
  • RooftopEnergy, de ontwikkelaar

Bekijk de zonnecentrale LIVE vanaf de schoorsteen van de EON centrale (webcambeelden).

The Making of… Van idee tot realisatie.

Het idee ontstond bijna 3 jaar geleden toen ik een werkplek vond in het unieke bedrijfsverzamelgebouw de Nieuwe Energie. Ik stond naar het gebouw te kijken en zag ideale omstandigheden: pal op het zuiden, industriële sheddaken met precies de juiste hellingshoek en dan zo’n naam: de Nieuwe Energie! Waarom geen zonnecentrale ? Het ligt nog naast de gasfabriek ook dat al sinds jaar en dag Leidse stroom produceert. Een unieke locatie dus waar oude energie en nieuwe energie elkaar vinden.

Mijn idee voor zonnepanelen werd enthousiast ontvangen door Henk Uittenboogaard en Peter Duijvenstein van de huurdersvereniging van de Nieuwe Energie en vervolgens ook door Ronald Laman en Bart Muller van Portaal. Samen met Maya van der Steenhoven van het burgerinitiatief EnergiekLeiden dat zich begin 2013 ook in dit pand vestigde, is het idee verder uitgewerkt.

Ik ben actief betrokken gebleven: eerst in de zoektocht naar de energierekeningen (!), vervolgens naar geschikte financieringsvorm, een geschikte project ontwikkelaar (Rooftop Energy), de vergunningaanvraag en de subsidieaanvraag. In het voorjaar 2013  was het panelenveld ‘ingezaaid’ en konden de contracten opgesteld worden. Bart Muller van Portaal leidde het project tot daadwerkelijke realisatie. Een topprestatie in turbulente tijden.

Tot ieders verdriet is Ronald Laman vorig jaar onverwacht overleden. Hij was zeker in onze gedachten toen we de zonnecentrale feestelijk in bedrijf namen.