De twee Watergeuzen van Rijnland Energie

Aan de slag in de eigen regio. Een groot deel van mijn tijd gaat zitten in lokale energieprojecten in eigen omgeving.

In 2019 richten we Rijnland Energie op, een samenwerking van lokale coöperatie in de regio Holland Rijnland. Ik ben één van de initiatiefnemers en penningmeester. We willen actief samenwerken aan nieuwe energie in de regio. En zo is het motto: als er nieuwe wind- en zonneparken komen, doe het dan coöperatief. Dan heeft de omgeving er tenminste iets aan.

In 2021 kopen we, met ruim 600 regio bewoners, twee windmolens langs de A4 bij Zoeterwoude: de Watergeuzen van Windpark Papemeer. Ze zijn gloednieuw, gebouwd door Prodeon Wind BV en de eigenaar staat open voor verkoop. Zo gezegd, zo gedaan.

Er komt heel wat bij kijken. De onderhandeling over de overname (2020-2021), een wervingscampagne en obligatie-uitgifte in drie rondes (2021-2022) en nu het beheer in een turbulente energiemarkt. De schokgolf van de Oekraïne oorlog raakte ook Rijnland Energie in 2022.

Werk in uitvoering!

Waarom noemen we de twee windmolens de Watergeuzen? De naam verwijst naar de historische plek, waar ooit de Watergeuzen aanmeerden om de Spanjaarden te verdrijven. Het Leids Ontzet wordt jaarlijks gevierd in Leiden. De Watergeuzen worden als helden geëerd. In het toenmalig katholieke Zoeterwoude zijn de herinneringen minder vrolijk. De Watergeuzen hebben daar flink huisgehouden.

 

 

 

Lees meer

op de website van Rijnland Energie:www.RijnlandEnergieCooperatie.nl