Rijnland Energie en de twee Watergeuzen

Een groot deel van mijn tijd gaat zitten in energieprojecten in mijn eigen woonomgeving.

Samenwerken aan nieuwe energie

In 2019 richten we Rijnland Energie op, een samenwerking van lokale coöperaties in de regio Holland Rijnland. Ik ben één van de initiatiefnemers en penningmeester. We willen actief samenwerken aan nieuwe energie in de regio onder het motto: Als er nieuwe wind- en zonneparken komen, doe het dan coöperatief. Dan heeft de omgeving er tenminste wat aan.

In 2021 kochten we de twee windmolens langs de A4 bij Zoeterwoude: de Watergeuzen van Windpark Papemeer. Gloednieuwe molens, gebouwd door Prodeon Wind BV. We financierden het met de inbreng van ruim 600 regio bewoners. Samen zijn die nu eigenaar zijn van de Watergeuzen (via hun lidmaatschap van de coöperaties).

Er komt heel wat bij kijken

Er komt heel wat kijken bij zo’n overname van een windpark. De onderhandeling over de overname (2020-2021), een wervingscampagne en obligatie-uitgifte in drie rondes (2021-2022) om de aankoop te financieren en nu het beheer in een turbulente energiemarkt. De schokgolf van de Oekraïne oorlog raakte ook Rijnland Energie in 2022.

De Watergeuzen

Waarom noemen we de twee windmolens de Watergeuzen? De naam verwijst naar de historische plek, waar ooit de Watergeuzen aanmeerden om de Spanjaarden te verdrijven. Het Leids Ontzet wordt jaarlijks gevierd in Leiden. De Watergeuzen worden als helden geëerd. In het toenmalig katholieke Zoeterwoude zijn de herinneringen minder vrolijk. De Watergeuzen hebben daar flink huisgehouden.

Photo credits: Winand Stut

Photo credits: Winand Stut.

Lees meer

op de website van Rijnland Energie:www.RijnlandEnergieCooperatie.nl